[Instanties]

Drankengroothandels en Importeurs van (Speciale) Bieren

Meer en meer worden drankengroothandels tot een verlengstuk van een van de grote brouwerijen. Verschillende groothandels opereren weliswaar nog onder eigen naam, maar staan inmiddels op de loonlijst van een der brouwgiganten. De groothandels gaan bovendien in toenemende mate over tot het zelf importeren van bier (brancheverbreding/branchevervaging). Dit natuurlijk ten koste van de importeurs. 

AB&C Global Beer Promotions

Oude Arnhemseweg 236
3705 BJ Zeist
030-6993596
Internet: http://www.abc-globalbeer.nl 

AB&C Global Beer Promotions is een doordacht samenwerkingsverband op verkoopgebied tussen een aantal kleine en middelgrote brouwerijen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. De momenteel bekende participerende brouwerijen in AB&C Global Beer Promotions zijn: du Bocq, Friart (St. Feuillien), Lefebvre, de Block, Ter Dolen, Halve Maan, Drie Kruizen, de Schelde, de Leckere, Christoffel, Tequieros, Weihenstephan, Maisel's, Noorderland en  Dubuisson. Deze samenwerking op verkoop, marketing en promotionele begeleiding is geïnitieerd door Astein Drankengroothandel B.V. en Bier & Co. en gestructureerd als een joint-venture.

De professionele verkooporganisatie richt zich op promotie van speciale bieren in het algemeen en de verkoop en ondersteuning van bieren van de samenwerkende brouwerijen in het bijzonder. 

Astein Drankengroothandel

't Hoogvelt 6
5721 VW Asten
Postbus 115
5720 AC Asten
0493-693786
Internet: http://www.astein.nl
E-mail: bier@astein.nl

Vroeger was dit een brouwerij!


Drankengroothandel De Bierelier bv, 't Beste in Bier

Overikweg 3
5145 PA Waalwijk
0416 342055

De groeiende speciaalbier-markt bracht begin jaren '90 ook een groeiende concurrentie met zich mee en dit leidde tot samenwerkingsverbanden. Per 1 juli 1991 is Bierelier B.V. (nieuwe stijl) van start gegaan. De besprekingen tussen BesteBier B.V. en De Bierelier B.V. hebben geleid tot samenbundeling van de krachten om een optimale positie op de markt voor speciale bieren te verkrijgen. Beide bedrijven waren voor de samenwerking al enige jaren aktief op het gebied van speciaalbieren, waarbij het accent lag op de import. Onder de naam 'De Bierelier, het Beste in Bier', opereerde de drankenhandel vanuit de vestiging in Waalwijk. In 1995 stootte Grolsch zijn belang in deze onderneming af. De onderneming vind zijn oorsprong dus in twee bedrijven: BesteBier B.V. en De Bierelier B.V.

BesteBier B.V. BesteBier, opgericht als joint-venture van de Grolsche Bierbrouwerij en de Gulpener Bierbrouwerij. Importeur en distributeur van een breed assortiment Belgische en (in minder mate) Duitse bieren.

De Bierelier B.V. In 1987 werd De Bierelier als dochteronderneming van de toenmalige VBBR opgericht voor de import en distributie van speciaalbieren.

De Bierelier is in 1995 overgenomen door De Kikvorsch. Een aantal belangrijke mensen van De Bierelier hebben daarna BSB opgestart. Kikvorsch was altijd de belangrijkste concurrent...vandaar.

Biergroothandel De Kikvorsch B.V.

Munnikhofsestraat 21
Postbus 2
6653 ZG Deest
0487-585858

Rond 1975 begon Willy Janssen als eerste in Nederland met de landelijke distributie van speciaalbieren. Gestart in een schuurtje in Altforst groeide het bedrijf uit tot 6.500m2-hallen in Deest. In de begin jaren was Willy Janssen (samen met café Jan Primus te Utrecht) de grote promotor van speciaalbieren. Men leverde ook bier onder de naam Hertog Jan. Dit bier was eerst afkomstig van Moortgat, daarna van de Gulpener Bierbrouwerij, en weer later van de Dommelsche Bierbrouwerij en de Arcense Bierbrouwerij. In 1986 werd De Kikvorsch een dochteronderneming van de Dommelsche Bierbrouwerij, wegens de explosieve groei van het bedrijf en de verminderde gezondheidstoestand van Janssen, die wel als adviseur verbonden bleef aan 'zijn' bedrijf. Nu is het een importeur van diverse buitenlandse bieren. Daarnaast distribueert deze firma landelijk de bieren onder de naam Hertog Jan.

Bier en Co

Dukdalfweg 7
1041 BC Amsterdam
020-4802000
Internet: http://www.bierenco.nl 
E-mail: mail@bierenco.nl 

Bier & Co is een drankengroothandel, gespecialiseerd in de import van bieren uit de hele wereld. Het bedrijf is ontstaan uit twee kleine importfirma's die in 1987 zijn gefuseerd tot "Koöperatieve vereniging U.A. Bierimport/export -Groothandel".  Het geïmporteerde bier werd aanvankelijk alleen verkocht aan een kleine klantenkring in en rond Amsterdam. Veel van de inmiddels "normale" speciaalbieren werden door Bier & Co als eerste naar Nederland gehaald en veel succesvolle biersoorten van nu maakten op deze manier hun start. De vraag naar speciaalbieren groeide gestaag en de klantenkring breidde zich steeds verder uit. Met steeds meer, veelal kleine zelfstandige, drankengroothandels, werd samengewerkt zodat klanten door het hele land bediend konden worden. Begin negentiger jaren werd de Koöperatie omgezet in een B.V. en werden ook frisdranken, gedistilleerd en wijnen in het assortiment opgenomen, waardoor de klanten een totaalpakket aan dranken kon worden aangeboden. In 1998 werd een nieuw modern pand betrokken in het westelijk havengebied van Amsterdam, voorheen was men gevestigd aan de Piet Heinkade. 

Inmiddels is Bier & Co uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 20 medewerkers en met, naast de hoofdvestiging in Amsterdam een nevenvestiging in Nijmegen en onder de naam Man van Drank vestigingen in Amsterdam-Oost, Leiden en Rotterdam. Daarnaast is door Bier & Co, samen met Astein in Asten een joint-venture opgericht onder de naam "AB&C Global Beer Promotions". AB&C vertegenwoordigt exclusief een aantal kleine en middelgrote kwaliteitsbrouwerijen uit Nederland, België,
Frankrijk, Engeland en Duitsland. 

Men voert een zeer groot en voortdurend vernieuwend assortiment speciaalbieren (ruim 800) op zowel fles als fust.  

 

Bier&Co

Groenestraat 265
6531 HK Nijmegen
024-3785503
E-mail: bier@bierenco.com
Internet: http://www.bierenco.com

Bier&Co Nijmegen is een speciale biergroothandel. Naast het gewone assortiment, gespecialiseerd in kleine Belgische (en ook steeds meer Duitse) brouwerijen. Er worden daar o.a. ook eigen vaten afgevuld: 20 en 30 liter. Invoerder van trappistenbier van de Achelse Kluis. Invoerder van Jever-bier. Invoerder van Bamberger bieren: o.a. Rauchbier en Weizen.

Brewer's Special Beers - BSB

Zalmweg 27
4941 VX Raamsdonkveer
Postbus 310
4940 AH Raamsdonkveer
0162-581100

Brewer's Special Beers is een samenwerkingsverband met als partners de brouwerijen Alken Maes, Palm, Riva, Steendonk, de verkooporganisatie VIP (Warsteiner), BIB co. (Carlsberg en Miller), Aqua Benelux (Evian) en Haaner Felsenquelle. Brewer's Special Beers is sinds 1 januari 1996 actief in de markt. Behalve de distributie van haar producten staat ook de marketing van de Belgische biercultuur hoog in het vaandel.
 
Alken-Maes
Palm
RIva
Carlsberg
Duvel
Bitburger
Warsteiner
Evian
Flügel
 
Commercie ligt 100% bij de leden dus niet zoals bij Kikvorsch. Kosten worden verdeeld op basis van het aantal HL'S.

 

Cornegoor's Drankenhandel en Mosterfabriek B.V.

IJslandsestraat 4-6
7202 CL Zutphen
Postbus 228 
7200 AE Zutphen
0575-513726
Internet: http://www.cornegoor.nl 
E-mail: info@cornegoor.nl

Agent van Interbrew en importeur van diverse speciaalbieren.

Dranken Organisatie Nederland - DON

Internet: http://www.don.nl
E-mail: don@don.nl

In 1984 opgericht, met als doel een netwerk van Grolsch-drankenhandels over heel Nederland te verkrijgen. De afnemers van de DON - Groothandels ontvangen elke maand het DON-MAGAZINE, een blad boordevol informatie en akties van en voor de horeca. 

Groothandel De Brouwketel B.V.

Hazeldonk 1510
4836 LJ Breda
076-5969999
Fax: 076-5964858
Internet: http://www.brouwketel.nl
E-mail: -

Vanaf 1 januari 1992 houdt De Brouwketel B.V., een dochteronderneming van Heineken Nederland B.V., zich bezig met de import en distributie van - vooral Belgische - speciaalbieren. Het assortiment omvat ruim 400 biersoorten. De bekendste merken in het pakket zijn De Koninck, Tuborg, Guinness, Affligem, St. Louis, Duvel, Hannen Alt, Pilsner Urquell en de speciaalbieren van Brand en De Ridder. De Brouwketel levert niet rechtstreeks aan de horeca, maar aan de drankengroothandels (zowel eigen als die van collega-brouwers).

Heineken importeerde al sinds begin jaren '80 een tiental buitenlandse speciaalbieren, maar dit bleek uiteindelijk niet toereikend voor de vraag vauit de horeca. Heineken zelf waagde zich enkele jaren geleden al, zonder veel succes op, de speciaalbiermarkt met het Dry 100. Met de introduktie van het bij de Ridder gebrouwen Wieckse Witte deed Heineken opnieuw een (geslaagde) poging op deze markt. Daarmee bekeert Heineken zich steeds meer tot de 'kleine biertjes', waarvoor de voormalige topman Alfred Heineken zijn neus plachtte op te halen.

Drankenhandel Wauters

Internet: http://www.tref.nl/hulst (Wel even zoeken!)
E-mail:

Bierland

Zandhorstlaan 259
7576 VD Oldenzaal
05410-22472

Groothandel met ruim 600 bierspecialiteiten uit binnen- en buitenland, agent van de BAB en daarnaast leverancier van diverse kleine brouwerijen als 't Kuipertje, Maasland, 't IJ, Friese, De Zon en 't Weeshuis. Daarnaast voert men een eigen assortiment bieren onder de gemeenschappelijke naam Twèènterláánder: Boeskoolbier (De Drie Ringen), het Bier van Hutt 'n Kloas (De Gans), Tukkerbier ('t Kuipertje), Keerlstripel ('t Kuipertje), 'n Bleekerd (De Teut (B)) en Hopvogel (Onder De Linden). Zie de desbetreffende brouwerijen voor meer informatie.

Importeurs

Heuschen & SchroufF OFT B.V.

Landgraaf

Importeur van o.a. Tsingtao Beer.

Interbeer N.V.

Diemen

Italcasa b.v.

J.C. Beetslaan 163
2131 AL Hoofddorp
023-5650707
fax. 023-5650447
E-mail: Italcasa@hetnet.nl

Importeur van o.a. Nastro Azzurro.

Roerbrouw B.V.

Helmusselaan 10
6041 AW Roermond
0475-332615

Importeur van o.a. het Duitse biermerk DAB.

Suncomex Import BV

Databankweg 12
3821 AL Amersfoort
033-4535060
Internet: http://www.suncomex.nl
E-mail: info@suncomex.nl 

Importeur van premium bieren (Corona).

Sunshine Food Nederland B.V.

Postbus 1022
3800 BA Amersfoort
033-659075

V.I.P. B.V.

Weth. J. Tieckenstraat 43
6986 BA Angerlo
0313-471722

Importeur van o.a.: Warsteiner Premium Pils, Warsteiner Premium Fresh, Frankenheim Alt, Schneider Weisse, Newcastle Brown Ale.

Branche Verenigingen

GDH

Internet: http://www.gdh.nl

De Vereniging van de Nederlandse Groothandel in Dranken en Horecabenodigdheden (GDH) is de brancheorganisatie voor de groothandel in dranken en horecabenodigdheden. De GDH richt zich zowel op de individuele als op de collectieve belangenbehartiging in de dranken-groothandelsbranche. De belangenbehartiging omvat alle aspecten van het ondernemerschap in de groothandel in dranken.

De GDH is opgericht op 1 januari 1993. Voor die tijd was de groothandel in dranken georganiseerd in de in 1933 opgerichte Algemene Nederlandse Bond van Frisdrankenfabrikanten en Groothandelaren in Dranken (BBM).

De volgende bierige bedrijven zijn lid van de GDH (kijk voor de uitgebreide en meest aktuele informatie op http://www.gdh.nl):


 

© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[Instanties]