3e PZH Winterbierfestival 1996

Datum: 14 januari 1996
Lokatie: Grand Café Verderop, Delft

Hartverwarmend winterbierfestival

Maar liefst 31 winterbieren wist PINT regio Zuid-Holland te verzamelen voor haar derde winterbierfestival. Dat lokte op zondag 14 januari zo'n 600 bezoekers naar Delft die dit bijzondere bieraanbod zeer wisten te waarderen. Een korte impressie van een -opnieuw- geslaagd festival.

Even zag het er naar uit dat er in 1996 geen winterbierfestival zou worden gehouden. Een festival op de oude lokatie bleek niet langer mogelijk en het duurde geruime tijd voor de regio een goed alternatief had gevonden. Het werd uiteindelijk grand café Verderop, opnieuw in Delft. Een lokatie die er overigens mag zijn. Het café biedt een prachtig decor voor het festival: een ruime, overzichtelijke en lichte hal met zitgelegenheid waar de bieren worden geschonken en een wat bruiner café-gedeelte waar het gezellig toeven is.

Vrijwel compleet

Het kost elk jaar weer veel tijd en moeite om zoveel mogelijk Nederlandse winterbieren bij elkaar te brengen. Dat wordt eerst en vooral veroorzaakt door de beperkte hoeveelheden en verkrijgbaarheid van de bieren van de kleine brouwerijen. Toch konden de bezoekers in Delft vrijwel het complete aanbod van Nederlands winterbier proeven, een hele prestatie. Een woord van waardering dient hiervoor zeker uit te gaan naar Willem Verboom die er elk jaar weer voor zorgt dat er in Delft zoveel verschillende winterbieren, waaronder vele primeurs, zijn te proeven.

Naast het aanbod van de `gewone' winterbieren waren er ook dit jaar weer een fors aantal primeurs. Nieuw onder de 31 bieren waren het Winterbier van de Tesselse Brouwerij, Wintervorst (van het vat) van Grolsch, Haerlemsch Winterbier, Kandeleir (een bier met abrikoos en rozijnen, gebrouwen door De 3 Horne in opdracht van café Zomerlust in Tilburg), Nieuwjaarsbier van de Maaslandbrouwerij, Onder de Linden kerstbier en Haarlems Jopen Koyt dat door De Halve Maan werd gebrouwen voor het Haarlems Biergenootschap. Naast deze primeurs waren er van enkele bieren ook oudere jaargangen te proeven zoals 1995 van Heineken, Gulpener Witte Kerst en Brand Sylvester 1994 en een werkelijk heerlijke Quadrupel 1994. Waarmee opnieuw is bewezen dat bier best een jaartje (en langer) kan worden bewaard.

Dat geldt overigens niet voor alle bieren. Het zou interessant zijn als ook de op het winterbierfestival te proeven bieren onderzocht konden worden op hun microbiologische kwaliteit. Ook als was de kwaliteit over het geheel genomen voldoende, een aantal bieren was niet helemaal vrij van infecties of brouwfoutjes. Een kritische beoordeling van het eigen produkt zou, zeker gezien de resultaten van het grote PINT bokbieronderzoek, voor diverse brouwers op zijn plaats zijn. Dat zou wellicht tot betere bieren leiden en daarmee ook tot een nog beter winterbierfestival. Een festival dat wat betreft organisatie, ambiance en aanbod van bier nauwelijks beter kan. De twee jaar geleden uitgesproken wens dat het eerste winterbierfestival het begin mocht zijn van een mooie festivaltraditie is dan ook ruimschoots uitgekomen. Waarvan akte.

Auteur: Mark Jansen, april 1996