Het vierde Noord-Hollands Bierfestival

Een groeiend festival in bier, brouwers en bezoekers

 

Een jaarlijkse groei van 50% aan bezoekers bewijst dat Noord-Holland op biergebied veel te bieden heeft. Steeds meer, kan je wel zeggen, want bij de komende editie staan meer brouwers dan voorgaande jaren, uiteraard met bieren die op dit festival niet eerder te proeven waren. Ook verwelkomen we een geheel nieuwe brouwerij(huurder)! Dit alles weer op de vaste laatste zondag van februari.

 

Wat is er nou mooier dan in Alkmaar bieren van de eigen provincie te gaan proeven? Om dat samen te doen met vele enthousiaste aankomende en doorgewinterde speciaalbierdrinkers! En uiteraard doen we dat weer in 15cl-glazen, zodat we niet na een paar bieren hoeven te stoppen. En uiteraard doen we dat in nieuwe glazen, want in 2010 bestaat PINT Regio Noord-Holland 15 jaar!

 

Naast vele andere, zijn er twee opvallende zaken die dit festival interessant maken te bezoeken. Ten eerste dat je een keur aan verschillende bieren kunt proeven, en niet maar één soort. Ten tweede dat de brouwers zelf hun bieren zullen schenken, zodat je als bezoeker direct interactie hebt met de producent van hetgeen je proeft. Afgelopen februari waren er 9 brouwers uit Noord-Holland aanwezig met bij elkaar meer dan 20 bieren. Dat kunnen we en gáán we overtreffen! Om de toestroom aan bezoekers daarvoor op te vangen, wordt er een tent vóór de ingang opgezet, zodat er meer ruimte is om iedereen te herbergen. Ook zullen we ervoor zorgen dat er vanuit de samenwerking met Slow Food meer gelegenheid is om ieders honger te stillen. Hop bevorderd namelijk de eetlust, en dat komt dan goed uit!

 

Het etablissement van Verbiest heeft een beneden- en bovenzaal waarover de brouwerijen verdeeld zullen worden. Er bevinden zich op beide etages voldoende zitplaatsen, zodat je in alle rust je bier kunt degusteren en het festivalboekje kunt bekijken voor je volgende keuze. Beneden aan de hoofdbar is frisdrank te bestellen, voor degenen die de proevers weer veilig thuis dienen te brengen.

 

Tot de laatste zondag van februari, tot een mooie dag in 2010!

 

Namens het bestuur van PINT Regio Noord-Holland,

Frans Ruiter, voorzitter.

 

Activiteit: PINT Regio Noord-Holland's Noord-Hollands Bierfestival, vierde editie.

Datum: De laatste zondag van februari: 28 februari 2010

Tijd: Van 13:00 tot 19:00 uur.

Entree: EUR 5,-, inclusief festivalglas (statiegeld EUR 2,-).

Munten: EUR 1,75 per stuk, 6 stuks voor EUR 10,- (elk goed voor 15 cl bier).

Locatie: Dans- en Partycentrum Verbiest, Oude Kanaaldijk 3, 1825 AT  Alkmaar, (072) 561 66 66.

Bereikbaarheid:

Met de trein en bus: Vanaf het Centraal Station Alkmaar gaat er elk halfuur een bus richting Daalmeer. Na 11 minuten uitstappen bij halte Vlielandbrug. Daar stap je uit naast het danscentrum. Na afloop gaan de bussen eveneens weer elk half uur terug naar het station.

Met de trein en te voet: De totale afstand vanaf het Centraal Station Alkmaar is 1,7 km, dus +/- 20 minuten lopen. Het station aan de achterzijde verlaten en rechtsaf de Kruseman van Eltenweg volgen. Bij de T‑splitsing linksaf de Helderseweg 1,3 km volgen (langs het kanaal). Dan rechtsaf de Vlielandbrug over, alwaar je het danscentrum al ziet liggen.

Met de auto: De A9 tot het einde (richting Den Helder) uitrijden, de rotonde (verkeersplein Kooimeer) driekwart nemen en vervolgens bij het 5e stoplicht rechtsaf (richting Koedijk). Dan bij het tweede stoplicht (net over de brug) linksaf (richting Koedijk), na 200 m links en na 30 m rechts. Er is voldoende (gratis) parkeerruimte, maar zorg dat je een BOB mee hebt!

Het pand is ook uitstekend met de fiets bereikbaar en er zijn voldoende fietsenrekken aanwezig.

(Eventueel) meer info: www.prnh.pint.nl, prnh@pint.nl of telefonisch bij Frans: 06-28945451.

 

Bier met vis, kaas en/of chocolade?

Inmiddels landelijk geroemd op het Noord-Hollands Bierfestival, zijn de professioneel begeleide workshops "Bier en Spijscombinaties", onder leiding van Derek Walsh en Bob Molenbroek (bekend van de KBC-folder Speciaalbier & Eten). Dit keer zijn er drie verschillende workshops, steeds over één thema (respectievelijk vis, kaas en chocolade). Dit geeft ons per product de gelegenheid wat meer verschillende combinaties te laten proeven. Om 13.15 uur beginnen we met de zee en combineren we de producten van de visboer met die van de brouwer. Om 14.30 uur zijn het de kaasboer en de brouwer, en ten slotte om 15.45 uur de chocolatier en de brouwer. Per workshop krijg je vijf ą zes combinaties te proeven. Dat alles onderbouwd met achtergronden over de producten en de combinaties. Het beloofd in elk geval weer spannend te worden en biedt hopelijk inspiratie om thuis verder te gaan experimenteren. De workshops vinden plaats in het cafégedeelte op de eerste verdieping (bovenaan de trap direct links). Deelname: EUR 12,50 voor PINT-leden en EUR 15,- voor niet-PINT-leden.

 

Aanmelding voor de  workshop(s): Per e-mail naar prnh@pint.nl met als onderwerp "Bier en Spijsworkshop" met je naam, telefoonnummer, het thema van de workshop en hoeveel mensen je meeneemt (bij leden het lidmaat­schaps­nummer vermelden). Je kunt je ook voor meerdere workshops opgeven, en als extra service kun je een tweede keus opgeven: mocht de workshop van je eerste keuze vol zijn, dan geldt de inschrijving van je tweede keus.

Geef ter controle het aantal deelnemers (lid en niet-lid) aan, en het totaalbedrag. Maak dit bedrag gelijktijdig over op rekeningnummer 4327.82.745 ten name van PINT Regio Noord-Holland, onder vermelding van "Bier en Spijsworkshop" en de naam van de contactpersoon. Zodra e-mail én overboeking bij ons binnen zijn is de inschrijving geaccepteerd. De inschrijving zal circa één week voor het festival via het e-mailadres van de afzender bevestigd worden. Indien het maximum aantal is bereikt, krijg je direct bericht (en geld) terug.

Eventuele verdere informatie: www.prnh.pint.nl, prnh@pint.nl of telefonisch bij Bob: (020)419 00 05.