21e PINT Bokbierfestival 1998

 

Wanneer?

vrijdag 30 oktober 1998 van 17.00 tot 23.00 uur
zaterdag 31 oktober 1998 van 12.00 tot 23.00 uur
zondag 1 november 1998 van 12.00 tot 19.00 uur

Waar?

BEURS VAN BERLAGE
Ingang Damrak
Amsterdam

Entree

Hfl. 10,00 (inclusief glas)
Hfl. 5,00 (PINT leden)

Consumpties

Hfl. 3,50

Algemene informatie

Op 30,31 oktober en 1 november 1998 organiseert PINT voor de 21e keer het Nederlands Bokbierfestival. Op deze manifestatie presenteert PINT een overzicht van de Nederlandse bokbiercultuur, met een absoluut recordaantal van ongeveer 50 bokbieren waarvan het overgrote deel van het vat.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 30 oktober om 17.15 uur en zal worden verricht door de Engelse "Beerhunter" Michael Jackson.

Ook dit jaar zijn wij er weer in geslaagd om vrijwel alle Nederlandse bokbieren onder een dak te krijgen. Het aanbod varieert van de produkten van de kleinste "micro's" tot die van 's werelds grootste brouwerijen. Zomaar een greep uit het assortiment;
Moerenburg bokbier uit Oirschot, Drie Horne uit Kaatsheuvel, Maximator van brouwerij Maximiliaan uit Amsterdam, Twels bok-bier uit Friesland, of bieren zoals Kasparus, Jopen en de bok van Fiddler & Firkin, maar natuurlijk ook de Tarwebokken van Heineken en Bavaria en de Brand Dubbelbok.

Proeven doen wij door gebruik te maken van het exclusieve PINT-bokbier-glas met een tapmaat van 0,2 liter. Op deze manier kan de bezoeker zich breed oriënteren zonder ook veel te hoeven drinken.

Op het festival staat ook de PINT-informatiestand. Daar kan men informatie krijgen over bier in zijn algemeenheid en over PINT in het bijzonder, maar bijvoorbeeld ook exclusieve zaken zoals boeken, bierglazen en sweaters kopen.

Naast het feit dat de Beurs van Berlage op zich al een bezoek meer dan waard maakt, zorgen wij gedurende het festival voor Live muziek. Uiteraard is er ook behalve de bokbieren, koffie, fris en broodjes e.d. te verkrijgen.

 

Achtergrond-informatie

Midden jaren zeventig begonnen als een leuk initiatief van een paar bierliefhebbende kroegbazen is het bokbierfestival inmiddels geworden tot wat het nu is, het grootste bierfestijn van het jaar! Elk jaar weer iets waar niet alleen de organisatie naartoe werkt, maar wat ook bij de ware bokbierliefhebber, en dat zijn wij hier toch allemaal, naarmate het jaar voortschrijdt, gevoelens van prettige spanning teweeg moet brengen. Een vergelijking met de chocolademelk uit de conference van Wim Sonneveld lijkt mij hier zelfs op zijn plaats.

Kortom het moment van proeven, ruiken, kijken en genieten is weer aangebroken. Wij zijn er ook dit jaar weer in geslaagd om vrijwel alle bokbieren onder een dak te krijgen. Uiteraard blijven wij hiervoor het dak van de Beurs van Berlage gebruiken. Door de massale toestroom van bokbierliefhebbers op met name de vrijdag- en zaterdagavond dreigde het karakter van het festival een beetje onder druk te komen. Veel mensen per vierkante meter. Daarom hebben wij dit jaar besloten om de laatste meters van de Beurs er ook maar bij te huren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om in een betrekkelijk rustige omgeving alleen, of met meerdere mensen te genieten van dit seizoen. En genieten kunnen wij dit jaar. Zo'n 50 bokken, van groot naar klein en van zwaar naar licht(nou ja licht...) Alles klaar om geconsumeerd te worden.
Wij hebben ons best gedaan om deze verscheidenheid bijeen te krijgen, maar het houdt wel in dat er van een aantal bieren slechts een betrekkelijk kleine hoeveelheid geleverd kon worden.
Om nu toch te zorgen dat ook het bokbierpubliek op de andere dagen de gelegenheid heeft om die specifieke bokken te proeven, verdelen wij de hoeveelheid netjes over de 3 dagen. De kans bestaat derhalve dat u al op vrijdagavond geconfronteerd wordt met de mededeling dat het bier op is. Jammer maar helaas, een mogelijke oplossing voor deze desillusie is natuurlijk morgen (wel direct bij de opening natuurlijk) terug te komen en als eerste dat betreffende biertje te nuttigen.

Het programma voor dit jaar ziet er als volgt uit:

Vrijdagavond optreden van de 4tuoze matrozen met het Weespertrekvaartmannenkoor.

Zaterdagmiddag Het Amsterdams Folk collectief.

Zaterdagavond Crusade R&B

Zondag La Vie en Rose wereldmuziek.

 

Assortiment

brouwerij of naam bier vat/fles inhoud (L)
Achouffe vat 20
Alfa vat 20
Amstel vat 30
Bavaria vat 30
Brand vat 30
Budelse vat 30
Burg vat 30
Dommelsche vat 30
Drie Ringen vat 30
Fiddler & Firkin vat 30
Fiddler & Firkin vat 41
De Friese vat 30
Grolsch vat 30
Gulpener vat 50
Haerlemsche vat 30
De Halve Maan vat 30
Heeren van Beeck vat 30
Heineken vat 30
De Hemel vat 30
Hertog Jan vat 20
De 3 Horne vat 50
Einbecker Blond vat 30
Einbecker Donker vat 30
't IJ vat 30
Jantjes fles 0,75
Jopen vat 20
Kasparus fles 0,37
De Kroon vat 30
De Leeuw vat 30
Lindenboom vat 50
Lindenboom vat 30
Maasland vat 30
Maximiliaan vat ?
Mieghelm fles 0,75
Moerenburg fles 0,33
Onder de Linden fles 0,75
Oranjeboom vat 30
De Pelgrim vat 30
De Ridder vat 30
Scheldebrouwerij vat 30
Sint-Servattumus fles 0,75
SNAB vat 20
SNAB Ezelinbok vat 20
Utrechts Bok vat 30
Utrechtse vat 20
't Wort Wat vat 20