18e PINT Bokbierfestival 1995

Datum: 13-15 oktober 1995
Lokatie: Beurs van Berlage, Amsterdam

Een bokkige verjaardag

Meer dan 5000 bezoekers togen in het weekend van 13, 14 en 15 oktober naar de Beurs van Berlage voor alweer het 18de PINT Bokbierfestival. Een festival dat samenviel met het vijftienjarig bestaan van de vereniging PINT op zaterdag 14 oktober. Het werd een mooi verjaardagsfeestje, mede omdat met de bezoekersaantallen het overweldigende succes van de vorige editie werd geconsolideerd.

Het was opnieuw druk tijdens het Bokbierfestival, ondanks het feit dat het festival enkele weken eerder plaats vond dan gebruikelijk. Leidde dat enkele jaren geleden nog tot tegenvallende bezoekersaantallen, dit jaar was daar niets van te merken. PINT lijkt dan ook met de Beurs van Berlage als decor voor het festival de goede weg te zijn ingeslagen.

Naast de centrale ligging van de Beurs van Berlage en de uitstraling die de naam van de zaal heeft, biedt de locatie PINT letterlijk de ruimte die het Bokbierfestival nodig heeft. Ruimte om de vele bezoekers comfortabel te kunnen herbergen, maar ook om het nog steeds toenemende aantal bokbieren een plaatsje te kunnen geven. Naast de grote zaal was dit jaar ook de Toorop-zaal door PINT gehuurd en deze zaal bood de zitgelegenheid die vorig jaar node werd gemist. Van de Toorop-zaal, met een tap waar enkele oude bokken waren te krijgen, werd door velen overigens ook dankbaar gebruik gemaakt om even te ontsnappen aan het muzikale geweld op beide festivalavonden.

Bokkig, bokkiger, bokkigst

Het Bokbierfestival vestigde dit jaar een nieuw record: nog nooit waren er zo veel verschillende bokbieren te proeven. De bezoeker kon een keuze maken uit maar liefst 36 bokken. Daaronder waren twee buitenlandse bieren, Chouffe bok en Einbecker Ur-Bock, en enkele Nederlandse primeurs: Wildebok van de Scheldebrouwerij, Speculator van SNAB (Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers, gebrouwen door de Halve Maan in Hulst) en De Vaete Bokbier. Van een vierde primeur, de bok van de Haerlemsche brouwerij, werden slechts enkele glazen geschonken. Het bier bleek nog niet klaar te zijn voor een presentatie aan het grote publiek. Volgend jaar krijgt dit bier echter een herkansing.

Jubileum

Zoals gezegd vierde PINT tijdens het Bokbierfestival ook haar derde lustrum. In zijn toespraak tijdens de receptie op zaterdagmiddag blikte PINT voorzitter Frank Boogaard terug op vijftien jaar PINT, een periode waarover volgens Boogaard tegelijkertijd zoveel maar ook helemaal niets te zeggen valt: want of en in hoeverre PINT een bijdrage heeft geleverd aan de opbloei van de Nederlandse biercultuur in die voorbije vijftien jaar valt moeilijk te zeggen. Volgens Boogaard zijn er echter wel een aantal ontwikkelingen waar te nemen die iets zeggen over de wisselwerking tussen PINT en de bierwereld. Te denken valt aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld PINT-nieuws tussen de nummers 1 en 91 en de groei die het Bokbierfestival heeft doorgemaakt: van 14 bokken in 1980 naar 34 in 1995.

In zijn toespraak maakte Boogaard overigens ook bekend dat PINT in het kader van het jubileum een groot bokbieronderzoek was gestart, waarmee eindelijk een van de oudste doelstellingen van de vereniging werd gerealiseerd.

Broodjes

Al met al was het achttiende PINT Bokbierfestival een geslaagd festival te noemen. Wat meer zitgelegenheid en wat minder geluidsvolume op de avonden zouden het festival echter nog aangenamer maken. En er zouden op zondagmiddag nog broodjes te koop moeten zijn bij de catering. Nu bleken ze vroegtijdig uitverkocht te zijn, en volgens een aantal hongerige festivalbezoekers is het met een lege maag slecht bokbier drinken.

Het volgende Bokbierfestival vindt overigens plaats op 1, 2 en 3 november 1996, opnieuw in de Beurs van Berlage.

Auteur: Mark Jansen, april 1996