Bieren van Bierrijk

https://bierrijk.nl/

https://www.facebook.com/bierrijk/

Ik zal beginnen met mezelf voor te stellen. Ik ben Rik van Opstal, een zoon van Ton van Opstal. Ben 18 jaar oud en liefhebber van speciaalbier.

Ik kwam via facebook een bericht tegen van Bierrijk. Bierrijk was op zoek naar biertesters. Ik heb mezelf aangemeld in de hoop het te worden. Helaas zat ik er niet bij, maar wel bij de laatste paar. Ik kreeg een nette mail terug met de vraag of het mogelijk was om een paar bieren te drinken en die te beoordelen. En het resultaat in een verslag te verwerken en die te plaatsen op Cambrinus. Na overleg met de eigenaren van Cambrinus is dit idee goed bevonden.

Zodoende dat ik hier een 6-tal speciaalbieren uit diverse landen en diverse biersoorten ga beoordelen en omschrijven.

Põhjala

Het eerste bier wat ik op heb is een bier uit Estland. De brouwerij heet Põhjala. Het is een opkomend bier in Nederland. Vooral de stout bieren van deze brouwerij zijn goed. Het bier wat ik van deze brouwerij op heb is de virmalised-IPA. Het bier was licht bitter en heeft een zachte nasmaak. Door het niet al te hoge alcoholpercentage (6,5%) is het een makkelijke doordrinker. Het aroma is erg hoppig, de smaak daarentegen valt weer mee. Voor een lekker zomeravondje is dit zeker een goed bier. Ik ben benieuwd naar de rest van de bieren van deze brouwerij.

 

 

 

Delirium Nocturnum

Het tweede bier wat ik mocht uitproberen was de Delirium Nocturnum, een klassieker als je het mij vraagt. Het bier is bekend vanwege het roze olifantje. Ik weet nog goed toen ik een jaar of tien was, dat ik al helemaal weg was van de roze olifant. Gelukkig was het bier ook goed te drinken. Het bier heeft een droge nasmaak die snel afvlakt. Het bier heeft een hoog alcoholpercentage (8,5%) waardoor het ook lastig wegdrinkt. Hij voelt zwaarder als 8,5%. Niet alleen de roze olifant is kenmerkend, maar ook de witte bierfles valt op.


 

 

Paulanter Hefeweizen

Als derde mocht ik een van mij favoriete hefeweizen bieren drinken. Namelijk die van Paulaner. Paulaner bied de bieren aan in halve liter flessen. Met 5,5% drinkt dit bier makkelijk weg. De nasmaak is door de hop toch wat droog. Verder is de smaak een Citrus achtige smaak. Het bier heeft bij het inschenken veel koolzuur. Een prima hefeweizen bier. Zo hoort een biertje te zijn.

 

 

 

 

Chimay Rouge

Als vierde heb ik een trappistenbier op van Chimay. Ik heb de rouge op. Deze viel erg in de smaak. Een erg mooie complexe nasmaak waarbij de karamel blijft hangen. Trappistenbier valt bij mij meestal wel in de smaak, zo ook deze. Ondanks dat het best een zwaar bier is drinkt hij goed weg. De smaak heeft me het meest verrast van dit bier. Dit bier smaakt naar meer.


 

Gouden Carolus Ambrio

Het ene laatste biertje was een biertje van 8%. Het betreft de Ambrio van Gouden Carolus. Door het vele koolzuur wordt de karamel smaak weggeduwd. Ook de nasmaak is licht droog. Verder is de smaak over het algemeen niet verkeerd. Ik ben wel een fan van donkere bieren; alleen dit bier kan ik moeilijk plaatsen. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. De whiskey infused van de Gouden Carolus is daarentegen wel weer erg goed.

 

 

 

Duvel Tripel Hop #6

Het laatste biertje had ik hele hoge verwachtingen van. Het ging om de duvel tripel hop #6. Helaas viel hij niet bij mij in de smaak. Ik vond hem te bitter, waardoor je alleen focust op die bitterheid en niet puur op de smaak van het bier. Ook bleef deze bitterheid hangen in de nasmaak. Doe mij maar een gewone duvel. Dit is niet voor mij weggelegd.

 

 

 

Conclusie

Na het proeven van bieren uit België, Nederland, Duitsland en Estland kan ik concluderen dat de bieren uit Duitsland en Estland het meest bij mij in de smaak vallen. Wel viel de Chimay uit België goed bij mij in de smaak. Als ik kijk naar de bieren dan denk ik dat de virmalised het meest in de smaak viel bij mij en de duvel tripel hop het minst. Gelukkig heeft iedereen een andere smaak.

Ik wil Bierrijk bedanken voor het opsturen van de bieren. De bieren waren er binnen drie werkdagen en zaten netjes verpakt. Ik heb ervan genoten en wens jullie veel succes met de site. Misschien spreken we elkaar nog eens in de toekomst.

Rik van Opstal