[B(i)e(r)levenissen]

PNB Winterbierendiner 2000

Datum: 17 december 2000
Lokatie: café Kandinsky, Tilburg
Aantal aanwezigen: 20

Traditie
Het inmiddels traditionele Winterbierendiner werd wederom gehouden bij café Kandinsky te Tilburg. Peter van Tilburg had zich wederom bereid getoond om zich uit te leven in de keuken, en dit leverde een verscheidenheid aan gerechten op. Het hoofdgerecht was in buffetvorm, de rest werd uitgeserveerd. De volgende gerechten passeerden de revue:

 1. Thaise Kip-kalkoensoep
  Bereid met Verhaeghe Christmas
 2. Visbuffet bestaande uit: zalm, croûte-saumon, surimi, vis-rilette in tomaat, imitatie-kaviaar, rivierkreeftjes in dillesaus, paling, rauwkost
 3. Hoofdgerechten-buffet bestaande uit: 
  - chicken wings bereid met Duchesse du Bourgogne
  - chicken ribs bereid met Bush Noël
  - speenvarken
  - struisvogellam (erg lekker!)
  - thaise saté
  - aardappelkroketjes
  - rösti
  - nasi
  - gepaneerde champignons in bladerdeeg
  - uienringen
  - rauwkost
  - boontjes met spekjes en zilveruitjes
 4. Nagerecht bestaande uit hot poms (kleine appelbeignets), chipolatabavarois, en caprice (die lekkere kleine koekstaafjes).

Bieren
Bij al deze gerechten kon gekozen worden uit het uitgebreide assortiment (winter)bieren. Wel jammer dat er zo weinig Nederlandse winterbieren waren. Ook Warme Gloed (Moerenburg) was helaas nog niet uitgerijpt en ontbrak dus. Maar.....

Urthel
... toch was er voor mij wel een bijzonder bier, namelijk Urthel Hibernus Quentum, een winternatsel gebrouwen door Brouwerij De Leyerth bvba (België). Dit blonde zoete winterbier (9%, 75cl) wordt op de markt gebracht door Nederlander Bas van Ostaden. Bas is binnen de regio geen onbekende, ooit waren er nog plannen om samen met hem PNB Biernieuws een positieve impuls te geven. Dit initiatief liep op niets uit, maar wat betreft zijn bierplannen lijkt het allemaal beter uit te pakken. Ook het reguliere Urthel Sappe uyt Urth (7.5%, 33cl) mag er wezen. Op de Urthel website (http://www.urthel.com) vinden we vooralsnog weinig informatie over het bier, maar wellicht zal de sprookjesachtige site de bierliefhebbers binnenkort het water in de mond doen lopen. Misschien wordt Urthel wel de nieuwe Potter, wie zal het zeggen!

Geslaagd!
Al met al was het een bijzondere culinaire ervaring. Wat mij betreft tot in 2001.

(Ton van Opstal, 9 januari 2001)

 


[B(i)e(r)levenissen]