[B(i)e(r)levenissen]

PNB Stamtafelproefavond oktober 1999

Datum: woensdag 13 oktober 1999
Lokatie: café Kandinsky, Tilburg
Thema: Bieren uit Noord-Holland
Aantal deelnemers: 15

Bieren

Op deze avond werden bieren geproefd afkomstig uit Noord-Holland. Helaas had men geen bieren van SNAB kunnen bemachtigen. Tussen de bieren door kregen we de volgende hapjes: warme grilworst met kaas, abdijkaas 'Cas de Rouge' (een nieuwe kaas afkomstig uit België), Spinata Romana (vette worst) en Blue 'n Oil (Deense blue kaas) op roggebrood .

De kannen water ontbraken uiteraard niet op tafel.

Jubeljoop

Gebrouwen i.o.v. Jopen BV bij brouwerij Strubbe te Ichtegem t.g.v. het eerste lustrum van Jopen. Het ABT Bier van de Maand en dus verkrijgbaar van fust. Voor de etiketverzamelaars onder de proevers een lichte teleurstelling. Ook het bier viel de meeste mensen tegen. Een blond bier met een zacht-waterige smaak en een lichtdroge nasmaak. Het drinkt als pils, en lijkt er ook wel op, alhoewel het toch wel iets zachter is. Alcoholpercentage: 7.5%, maar het bier lijkt veel minder zwaar.

Het Jubeljoop is een variant op het Jopen Hoppenbier, maar heeft 1% meer alcohol en heeft een dubbele hopstorting meegekregen. Daarnaast is er tijdens het lageren nog eens extra hop toegevoegd. Er is gebruik gemaakt van een graanmelange bestaande uit gerst, tarwe en haver.

Mijn beoordeling: 6

Jopen 4 Granen Bock

Een lekker bockbier gebrouwen i.o.v. Jopen BV. Smaak: zacht-zoet-caramel

Mijn beoordeling: 7

Van Vollenhoven's Stout

De klassieker van Heineken die jaarlijks in kleine hoeveelheid wordt gebrouwen en daardoor minder goed verkrijgbaar. De geproefde flesjes waren t.h.t. einde 12-99 en zijn dus waarschijnlijk gebrouwen in 1998. Kleur: donkerbruin-zwart met bruine schuimkraag. 
Smaak: zoet-gebrand, licht-droge nasmaak, licht oxidatie.

Mijn beoordeling: 7

Bockbier

De herfstbok van Brouwerij 't IJ, met een meibok-achtig etiket in de groene voorjaarskleur. Sommigen vonden het bier echter ook geen echte herfstbok, en het gebruik van laurier werd vermoed. Kleur: donkerbruin. Alcoholpercentage: 6.5%. Smaak: veel koolzuur, zoetig-gebrand, droppig, droge nasmaak.

Mijn beoordeling: 6.5

Struis

Een donker en zwaar bier van de Amsterdamse brouwerij 't IJ. Een goede afsluiter. 
Smaak: caramel-zacht.

Mijn beoordeling: 8

Uitslag

De uitslag van de proeverij: (volgt zsm)

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. Jubeljoop

(Ton van Opstal)

 


 

© Cambrinus.nl Alle rechten voorbehouden.

[B(i)e(r)levenissen]